Hoe kan je je kind door de jaren heen veilig vervoeren

Wanneer je er achter komt dat je zwanger bent gaan er hoogst waarschijnlijk honderden gedachten door je hoofd, maar een van de belangrijkste is de aanschaf van de baby uitzet, hoe kan je anders je baby veilig en wel vervoeren van A naar B. Als je lopend ergens naar toe gaat dan heb je een kinderwagen nodig, je moet dan opzoek gaan naar de juiste en een kinderwagen kopen. Terwijl als je met de auto weg gaat heb je weer een autostoel nodig, deze is iets complexer dan simpelweg een autostoel kopen. Wanneer je kindje nog klein is vervoer je hem of haar waarschijnlijk gewoon in de maxi cosi. Vanaf de geboorte totdat je kind een hoogte van ongeveer 140 cm heeft bereikt, zal hij of zij mogelijk door verschillende autostoelen gaan, voordat hij of zij alleen klaar is voor de voertuig gordels. Het kiezen van de juiste stoel voor het kind en weten wanneer te upgraden en naar welke lijkt misschien verwarrend, maar nad dit artikel niet meer. Kinderen groeien allemaal anders en hebben verschillende lichaamstypen, dus geen enkel stoeltype past bij alle kinderen in elk scenario. Maar op basis van het groeipatroon voor de meeste kinderen, kan deze gids worden gebruikt om te meten welke autostoelen je waarschijnlijk nodig hebt en wanneer het tijd is om de autostoel te upgraden.

Stap 1: Autostoeltje voor baby’s 

Deze autostoelen worden ook wel maxi cosi genoemd en onderscheiden zich door een drager die kan worden gescheiden van een basis die in de auto is geïnstalleerd. Vanwege het gemak dat de drager biedt bij het vervoeren van een kleinere baby, zijn ze de eerste keuze voor de meeste nieuwe ouders. We raden deze ook aan als eerste stoel omdat ze meestal beter passen bij pasgeborenen en de installatie van de aparte basis gemakkelijker kan zijn voor ouders, deze autostoel moet wel altijd naar achteren zijn gericht voor de veiligheid.

Stap 2: Converteerbare stoel

Een converteerbare stoel kan zowel naar achteren als naar voren gericht in een voertuig worden geplaatst. Dus een converteerbare stoel in een naar achteren gerichte oriëntatie zal waarschijnlijk de tweede stoel van een kind zijn. Hoewel ze iets hogere gewichtslimieten bieden dan de kinderzitjes, stellen hun langere lengtes zelfs grotere peuters in staat om langer naar achteren gericht te blijven totdat ze een bepaald gewicht of de leeftijd van twee jaar hebben bereikt. Zodra ze klaar zijn, kunnen deze stoelen naar voren worden verplaatst.  Als je er een kiest met een hogere naar voren gerichte gewichtslimiet, is het waarschijnlijk dat ze het kunnen gebruiken totdat ze klaar zijn om rechtstreeks over te stappen op een stoelverhoger.

Stap 3: Stoelverhoger

Wanneer je kind de gewichts- en lengte limieten van het harnassysteem heeft bereikt, is het waarschijnlijk tijd voor een stoelverhoger voor het positioneren van de gordel. Stoelverhogers tillen het kind op in de autostoel om de veiligheidsgordel correct over hun sleutelbeen (niet hun nek) en laag over het bovenste dij gebied van het kind (niet hun buik) te laten gaan. 

Extra Tip: Alles-in-één stoelen

Zoals de naam al aangeeft, zijn alles-in-één modellen ontworpen om een kind vanaf de geboorte mee te nemen naar tot aan de stap van stoelverhoger. Hoewel ze een goede waarde hebben, laten diverse evaluaties van deze stoelen zien dat hoewel ze veel doen, ze eigenlijk geen van hun taken goed doen. Alles-in-één modellen kunnen een goede optie zijn voor een verzorger die een kind minder vaak vervoert of als reserve stoeltje voor een ander voertuig of extra kind.